utorak, 22. ožujka 2022.

Obilježen Svjetski dan voda

U sklopu Volonterskog kluba naše škole, učenici 5. razreda su u petak, 18. ožujka 2022. godine obilježili Svjetski dan voda. Dan je to koji se obilježava svake godine 22. ožujka s ciljem skretanja pozornosti na važnost očuvanja vode za piće. Iako je Hrvatska pri samom vrhu u Europi po zalihama pitke vode, ipak treba razvijati svijest o važnosti očuvanja i racionalnog raspolaganja vodom i usvajati navike racionalne potrošnje kako bismo to bogatstvo očuvali.
Učenici su s učiteljicom Jelom Galunić raspravljali o načinima uštede vode. Razgovarali smo o potrošnji vode u različitim situacijama i raspravljali o metodama za uštedu vode. Mjerili smo potrošnju vode u različitim situacijama, računali, analizirali podatke…
Došli smo do zaključka da se niti jedan podatak, kad promatramo samo pojedinca, ne čini značajan. Npr, ako pojedinac bespotrebno pusti da isteče  5 litara vode dnevno (toliko dnevno možemo uštedjeti zatvaramo li vodu prilikom pranja zuba i ruku- podatak preuzet s Nacionalnog portala energetske učinkovitosti), to se ne čini puno. Ali ako uzmemo u obzir grad veličine Bjelovara (40 000 stanovnika),  dolazimo do 200 000 litara bespotrebno prolivene vode svakoga dana! Ta je količina još veća uzmemo li u obzir sve stanovnike Hrvatske!
Zato potaknimo jedni druge na odgovorno i racionalno postupanje prema vodi jer jedino zajedno možemo sačuvati bogatstvo koje imamo.







Nema komentara:

Objavi komentar

Green games – Igra domino

Učenici 4. b sa svojom su učiteljicom Natašom Ljubić Klemše sudjelovali na ekološkoj radionici izrade domino pločica od kartona. Već korište...